Listopad 2007

Vaše názory na Vánoce

20. listopadu 2007 v 16:31 | Sisulka |  Vánoce
Tady se můžeme všichni pobavit a psát svoje názory na Vánoce a vše kolem nich

obrázky s vánočními motivy

19. listopadu 2007 v 19:32 | Sisulka |  Vánoce
Santa naděluje dárkySanta na motorceSanta v komíněSantův sob RudolfVánoční stromeček s andělemVánoční stromečekSvatá rodinaVánoční svíčka
Vánoční obrázek - Tančící sněhulákTučňáciSněhulákSněhulákSněhulák
Troubící anděléAdventní věnec s hořící svíčkouVětvička vánočního stromku s vánoční ozdobouSantaSanta s kytarou
Vánoční vločkaVánoční zvonečekSanta s křidélkySanta s pytlemVánoční ozdoby na stromeček

andílci

19. listopadu 2007 v 19:26 | Sisulka |  Vánoce

vánoční cukroví:) mňam

19. listopadu 2007 v 19:23 | Sisulka |  Vánoce
Tohle jsou moje nejoblíbenější recepty na cukroví. Bez nich se u nás Vánoce neobejdou:) a letos to nejspíš budu péct sama.... No, doufám, že Vánoce přežijeme ve zdraví:)
Kokosky

Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr

Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.
Čokoládové kuličky

Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice
Na ozdobu: moučkový cukr

Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.
Tady je více druhů perníčků... Vlastně ani nevím, který používáme my....
Perníčky bez uležení
(jsou měkké a dobré ihned)

400g hladké mouky
120g moučkového cukru
160g medu
60g tuku
2 vejce
½ lžičky sody
2 lžičky koření


Perníčky k uležení
(min. 14 dní)

500g hladké mouky
200g práškového cukru
170g medu
80g rozpuštěného másla
2 vejce
5g jedlé sody
kakao k přibarvení


Postup:
* Těsto nechat přes nocodležet
* Vyválet
* Předehřát troubu na 150 stupňů
* Na plech vykrájet různé tvary
* Péci tak dlouho, než perníčky světle zhnědnou
* Ještě horké potřít vejcem rozšlehaným se lžičkou vody, aby se leskly.


Perníčky bez uležení - velké množství

1kg hladké mouky
300g cukru
500g medu
150g tuku
5 vajec
2 prášky do perníku
trochu koření a kakaa


Poleva na zdobení

1 bílek
140 - 160g prosátého moučk. cukru
pár kapek šťávy z citronu
Vše dobře ušlehat, až je poleva sněhobílá a pevná.

Vánočku my doma neděláme, ale možná byste ji chtěli vyzkoušet....
Vánočka

z knihy Recepty na cukroví
· 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 -25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 -6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka
DSC00701.JPG
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek(z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout).Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. "fouká". Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů - cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.

to je krása :)

19. listopadu 2007 v 19:14 | Sisulka |  Vánoce